Henkilökuva: Ilpo Mikonmäki – Kartingista cyclocrossiin

HEL CX Cupin tämän vuoden yksi mielenkiintoisimmista kuskeista on Kivenlahden Pyörähuollon väreissä ajava Ilpo Mikonmäki, 33. Nuorempana voimanostossa kilpaillut ja kartingia tavoitteellisesti ajanut Ilpo on  HEL CX Cupin aktiivinen kisakuski ja noussut tuloslistojen kärkipaikoille. Ehdimme jututtaa Ilpoa joulukuun alkupuolella.


Helsinkiläinen Ilpo Mikonmäki on tuttu kasvo cyclocrossin parissa kolmen kauden ajalta. Ensimmäinen cyclocross-kausi päättyi Vuosaaressa valitettavaan loukkaantumiseen, mutta toipumisen jälkeen Ilpo palasi nopeasti lajin pariin.

Viime kausi, 2017-2018, sujui Ilpolta varsin nousujohteisesti. Kisakausi käynnistyi Tapanilassa työmatkahybridistä edellisenä iltana rakennetulla pyörällä, jolla hän ajoi noin kahdenkymmenen sakissa, kunnes rengasrikko kolmannella kierroksella keskeytti kilpailun. Poikkeuksellisesti samalla radalla ajetussa finaalissa Ilpo ajoi jo kuudenneksi, ja kauden päätteeksi kotiin viemisenä oli kategoria Mcat2:n toinen sija. Vahvaan kisakauteen oli hyvät pohjat, sillä Ilpo Mikonmäellä on monipuolinen kestävyysliikuntatausta hiihdosta, uinnista, ja lenkkeilystä.

”Pidän itseäni sään mukaan kuntoilijana. Pyrin liikkumaan ulkona ja valitsemaan sopivan lajin kauden mukaan. Pyöräily on tällä hetkellä ehdoton päälaji. Tällä hetkellä cyclocross sekä maastopyöräilyn XCM ja XCO ovat yhtä tärkeitä minulle. Maantiekisaamistakin olisi mukava kokeilla sopivassa vaiheessa”, kertoo Ilpo.

Annettavaa hänellä olisi varmasti myös maantieajamiselle, sillä kokemusta löytyy Ruotsin Vätternrudanilta ja muutamasta kotimaisesta kuntoajotapahtumasta.

Ilpolla on monipuolinen pyöräilytausta. Hän aloitti 2005 pyöräilyn maastopyörällä ja seuraavana vuonna maasturi sai seurakseen Bianchi Pista ratafiksin. Ilpo kertoo, että ratafiksistä syntyi kipinä pyöräilyyn.

”Sen jälkeen aloitin pyörämatkailun. Ajoin Hollannin ympäri, Mongolian halki cyclocrossarilla sekä muutimme puolisoni kanssa Tsekkeihin tandemilla. Vuosina 2014-2015 ajoin runsaasti brevettejä, joka huipentui vuoden 2015 Paris-Brest-Paris -tapahtumaan. Seuraavana vuonna ajoin muutaman MTB endurokisan sekä opettelin myös BMX racingiakin”, Ilpo luettelee.

 

Kausi 2018-2019 HEL CX Cupissa on sujunut Ilpo Mikonmäeltä hyvin. Hän on tällä hetkellä kokonaispistetilanteessa kahdeksannella sijalla ennen viimeistä osakilpailua ja on erittäin tyytyväinen saavutuksiinsa. Edellä tuloslistalla on kovia Suomi-krossin nimiä kuten Antti Kuitto, Dani Härginen, Samuli Visuri, Heikki Niskakangas, Erkko Salonen, Veeti Vainio ja Mikko Kupiainen. Kärkikahdeksikosta vain Vainio ja Kupiainen ovat ajaneet alle seitsemän osakilpailua.

Ilpon tavoitteena kaudelle oli ajaa useampi kisa kympin sakkiin. Nämä tavoitteet ovat toteutuneet hyvin. Kivikossa tuli rengasrikko ja Kuusijärvellä kaatuminen, mutta muissa osakilpailussa hän on onnistunut ajamaan maaliin kärkiporukassa. Kauden parhaiksi hetkiksi Mikonmäki mainitsee Tapanilan osakilpailun, jossa hän pääsi ajamaan kärjen tuntumassa koko kilpailun ajan. Tapanilan osakilpailun rata sopi Ilpon ajotyyliin parhaiten ja kaatumisesta huolimatta sijoitus kilpailussa oli viides.

ilpo2
Ilpo Mikonmäki Tapanilan osakilpailussa. Takana kärkkyy IK-32:n Heikki Niskakangas. Kuvaaja, Kati Rantonen, WaterproofSport.

 

Vaikka kausi on ollut Mikonmäelle onnistunut, hän toivoo, että ensi kaudella pystyisi ajamaan podium-paikoista useammassa osakilpailussa.

”Pitkän tähtäimen suunnitelmani on selvittää, kuinka pyörä kulkee, jos saisin oman painoni lähemmäksi pyöräilijän lukemia jatkaen samalla säännöllistä harjoittelua”, pohtii Ilpo.

Kuluvalla kaudella Ilpo Mikonmäki edustaa Kivenlahden Pyörähuoltoa. Yhteistyö on tuonut motivaatiota ja toivottua tavoitteellisuutta harjoitteluun. Antero Salvanto Kivenlahden Pyörähuollosta on myös tyytyväinen yhteistyöhön.

”Ilpo on meille tuttu kaveri pitkältä ajalta ja halusimme tukea hänen cyclocross-harjoitteluaan. HEL CX Cupin toiminta on todella positiivista, joten oli helppo päätös olla mukana Ilpon tavoitteissa”, kertoo Kivenlahden Pyörähuollon Antero Salvanto.

 

Cyclocross on Ilpolle lähellä sydäntä. Lajissa kiehtoo kaluston yksinkertaisuus ja helppous. Kalusto ei tee suurta eroa kuljettajien välille. Kilpailun aikana ei tarvitse miettiä syömistä tai juomista; riittää, että ajaa.

”Lajissa tarvitaan mielestäni monipuolisia ominaisuuksia fyysisesti ja teknisesti. Kilpailu kestää vain tunnin, joten ihan mieletöntä kestävyyspohjaa ei tarvita. Yhteislähdössä ja lyhyessä radassa riittää menoa ja meininkiä. Tykkään myös siitä, että laji on sopivan outo eikä siinä ole mitään järkeä”, naurahtaa Ilpo.

Cyclocross on varmasti lajina yksi aloittelijaystävällisimmistä. Useiden lähtöjen ansiosta sopiva luokka löytyy aina ja ajoaika on kaikilla sama. Ei tarvitse pelätä putoaako ensimmäisellä kilometrillä pääjoukosta tai huolehtia siitä, että jaksaako ajaa maaliin asti.

”Hankalat kohdat voi aina taluttaa ja radat ovat turvallisia”, muistuttaa Ilpo.

HEL CX Cupin tunnelma on kerännyt kiitosta ja osallistujia on ollut ympäri Suomea. Ilpo on ollut tyytyväinen HEL CX Cupin toimintaan ja osakilpailuihin.

”Cupista toiminnasta huokuu tekemisen ilo ja tämä piristää myös kilpailijaa. Viestintä on ollut mielestäni selkeää ja toimivaa. Yhteistyökumppanit tuovat hyvää uskottavuutta sarjalle. Radat ovat parantuneet viime kaudesta ja niiden linjauksiin on panostettu. Kun sarja vetää paljon porukkaa, myös kisaaminen on tasokasta ja mukavaa. Pidän todella tärkeänä, että naisille ja junnuille on omat lähdöt. Ilokseni olen huomannut, että uusia pieniä juttuja tulee koko ajan ja homma kehittyy. Yhteistyö Ylen kanssa on mahtava juttu lajin näkyvyyden kannalta”, kiittelee Ilpo Mikonmäki.

***

HEL CX Cupin viimeinen osakilpailu ajetaan Helsingin Kontulassa sunnuntaina 6.1.2019. HEL CX toivottaa kaikki tervetulleeksi mukaan ajamaan cylcocrossia. Mitään lisenssivaatimuksia ei ole ja kaikki voivat osallistua. Harrastesarjaan voi tulla mm. maastopyörällä tai paksukumilla. Junioreilla ei ole cylcocross-kalustovaatimuksia. Muut lähdöt edellyttävät cyclocross polkupyörää ja 33mm renkaita kyljen merkinnän mukaan. Nastarenkaat ovat kokonaan kiellettyjä.

Tarkemmat tiedot tapahtumasta löytdät Facebookista tai täältä


Gear rundown: Ilpo Mikonmäki, Kivenlahden Pyörähuolto

Pyöränä on tällä hetkellä alumiininen Colnagon World Cup, jossa ei ole juuri yhtään alkuperäistä osaa. Osasarjana Ultegran 6800 785 hydraalisilla kahvoilla ja 160 mm levyjarruilla. Edessä 38 ovaaliratas ja takana 32-11 pakka. Kisakiekkoina FFWD:n kuitutuubit 33 mm Vittorian Terreno Mixeilla ja treenikiekkoina DT24 tubelessinna, jossa Schwalben X-onet.

Tulevaisuuden hankinnat. Toinen kiekkopari mutakeleille, wattikammet sekä mahdollisesti uusi pyörä.


Ilpoa voi seurata Instagramissa tunnisteella @imikonma


Teksti: Tuomas Paunonen / HEL CX ry
Kuvat: Kati Rantonen / WaterproofSport

Hel CX_logo_FINAL

Vastaa