HEL CX Cup 2021–2022 Säännöt

Organisaatio

HEL CX Cup (”Cup”) järjestetään yhteistyössä HEL CX ry (”HEL CX”) ja osakilpailujen järjestäjien (”Järjestäjä”) toimesta. Osakilpailun järjestäjä vastaa kokonaisuudessaan tapahtumasta ja sen kulusta.

Kausi 2021–2022 koostuu 6 osakilpailusta.

Kilpailuissa noudatetaan mukaillusti UCI:n Cyclocross-säännöksiä tässä dokumentissa kirjatuin muunnoksin.

Sääntöihin liittyvät yhteydenotot ja tiedustelut info@helcx.com tai sivustolta https://helcx.com löytyvien kanavien kautta.

Muutokset kaudella 2021–2022

Yhteenveto. Ks. tarkennukset alempana

 • Cup-pisteet lasketaan yhteen kaikista osakilpailuista
 • Juniorien ikäkategoriat muunnettu UCI:n mukaisiksi
 • Yleisessä lähdössä kokeillaan ulosliputusta (45 minuutin jälkeen 80% tai enemmän kärjen kierrosajasta jääneet, lasketaan tuloksiin)
 • Muissa lähdöissä viimeiselle kierrokselle lähtiessä ajajia voidaan ottaa maaliin ennen voittajaa jos kilpailuaika venyisi kohtuuttomasti

Yleiset säännöt

Osallistuja sitoutuu noudattamaan Cupin sääntöjä sekä noudattamaan Cupin ja Järjestäjän asettamien toimitsijoiden ohjeita.

Osallistuja sitoutuu huolehtimaan omasta ja muiden turvallisuudesta kaiken muun ylitse.

Kilpailuun ei saa osallistua sairaana tai sairautta epäillessä.

Viihtyvyys syntyy meistä kaikista, joten osallistujat huolehtivat osaltaan siitä urheilijamaisella käytöksellä ja muiden huomioonottamisella.

Roskaaminen tai muu tapahtumaa vahingoittava toiminta on ehdottomasti kielletty.

Osallistujan suoritus voidaan hylätä rikkomusten vuoksi tuomariston kuultua osallistujaa, tai tuomaristo voi asettaa osallistujalle aikasakon tai pistemenetyksen. Näissä tapauksissa osallistujaa ei automaattisesti kuulla, vaan hän voi joko hyväksyä rangaistuksen tai pyytää kuulemista.

Vakavissa tapauksissa osallistuja voidaan sulkea HEL CX:n tapahtumista joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Tätä voi edeltää kirjallinen varoitus.

Järjestäjä asettaa kilpailulle päätuomarin joka valvoo kilpailutapahtumaa ja sääntöjen noudattamista. HEL CX toimii sääntöjen viimeisenä tulkitsijana.

Cyclocross on talvilaji, jota ajetaan syksyisissä ja paikoitellen talvisissa ja haastavissa olosuhteissa kelistä riippumatta. Järjestäjä ja HEL CX ry varaavat oikeuden siirtää tai viime kädessä peruuttaa osakilpailun, mikäli ennalta arvaamattomat sääolosuhteet, kuten erittäin kireä pakkanen tai myrskyinen keli uhkaavat tapahtuman turvallisuutta.

Osallistumisoikeus

Kilpailuihin voi osallistua kuka tahansa, alle 18-vuotiaat huoltajan suostumuksella ja vastuulla.

Osallistumiseen ei vaadita lisenssiä.

Osallistuminen tapahtuu osallistujan omalla vastuulla, ja osallistuja vastaa omasta vakuutusturvastaan.

Sarjat

Osallistuja osallistuu ensisijaisesti yhteen sarjaan kauden aikana. Sarjaa voi vaihtaa pyynnöstä kesken kauden, mutta aiemmin ansaittuja pisteitä ei lasketa uudelleen.

Sarja on vapaasti valittavissa, mutta ensimmäistä kertaa osallistuvien (myös lisenssikuskien) olisi suositeltavaa aloittaa alimmasta kategoriasta tai Harrasteesta. Edellisellä kaudella omassa sarjassaan menestyneiden suositellaan myös siirtyvän ylempään sarjaan.

Miesten sarjoiksi merkittyihin ja Harrasteeseen voi osallistua kuka tahansa sukupuoleen katsomatta. Naisten sarjoiksi merkittyihin voi osallistua kuka tahansa joka ei identifioi itseään miespuoliseksi.

Juniorit saavat halutessaan osallistua yhtä ikäluokkaa vanhempien sarjoihin.

Huomaa muuttuneet juniorikategoriat! Yhdenmukaistettu UCI:n sääntöön (ikä kauden päättymisvuoden lopussa, eli 31.12.2023).

Sarjat:

 • Harraste
 • U9, m/n (2014 tai aiemmin syntyneet)
 • U11, m/n (2012–2013 syntyneet)
 • U13, m/n (2010–2011 syntyneet)
 • U15, m/n (2008–2009 syntyneet)
 • U17 m/n (2006–2007 syntyneet)
 • N Cat 2
 • N Elite
 • M Cat 3
 • M Cat 2
 • Yleinen

Eri sarjoja voidaan yhdistää samoihin kilpailulähtöihin. Ks. Kilpailutapahtumat, Pisteenlasku.

Kalusto

Kaikkien pyörien tulee olla täysin kehon voimalla toimivia. Sähkö- tai muu avusteinen pyörä ei ole sallittu.

Kypärän käyttö on pakollista.

Harraste- sekä Juniorisarjoissa U9–U15 ei ole muita kalustorajoitteita.

Muissa sarjoissa (ml. U17) noudatetaan UCI:n Cyclocross-kalustomääritelmiä.

Renkaan maksimileveys on 33 mm (valmistajan merkinnän mukaan renkaan kyljessä). Nastarenkaat eivät ole sallittuja ellei erityisen painavissa poikkeusolosuhteissa toisin ilmoiteta.

Ohjaustangon tulee olla kippuramallia ja max. 500 mm leveä.

Osallistuja saa käyttää kahta (2) pyörää yhdessä kilpailussa.

Ilmoittautuminen

Tarkempi ohje löytyy sivulta Osallistu.

Ilmoittautuminen avautuu vähintään 2 viikkoa ennen kilpailupäivää.

Ilmoittautumista ei tarvitse erikseen perua, joskin se on toivottavaa.

Osallistumismaksu

Tarkempi ohje löytyy sivulta Osallistu.

Osallistumismaksuja ei palauteta.

Kilpailunumerot ja ajanottosiru

Jokainen osallistuja saa ensimmäisen kilpailuosallistumisensa yhteydessä kypärään kiinnitettävän ajanottosirun ja sekä pyörään että ajoasuun kiinnitettävät numerot. Numerot ja ajanottosiru ovat henkilökohtaiset, ja jäävät kilpailijan haltuun. Kilpailija huolehtii siitä että ottaa numeronsa ja ajanottosirun mukaan jokaiseen kilpailuun johon osallistuu.

Kilpailutapahtumat

Järjestäjä tiedottaa tapahtuman aikataulusta ja mahdollisista muista ohjeista ja neuvoista. Osallistujan tulee tutustua Järjestäjän tapahtumakutsuun ja muihin ohjeisiin.

Kilpailu tapahtuu luvallisella, molemmin puolin merkityllä, suljetulla, n. 2.5–3.5 km pitkällä radalla. Radat pyritään rakentamaan UCI:n säädösten mukaisiksi, lajityypillisiksi ja vaihteleviksi.

U9–U13 lähdössä ajetaan helpotetulla radalla (yleensä hieman lyhennetty versio normaaliradasta).

Radalla on Järjestäjän osoittama huoltoalue (mahdollisuuksien mukaan kaksisuuntainen, tai kaksi erillistä aluetta). Huolto ml. juoma- ja ruokahuolto on sallittua vain huoltoalueella. Huoltoalueelle saa kulkea ja siltä poistua vain ajosuuntaan.

Kilpailualueella on ilmoittautumispiste/toimitsijapöytä tiedusteluille. Järjestäjä pyrkii osoittamaan paikan johon osallistujat voivat jättää tavaransa. Tavarat kuitenkin omalla vastuulla siinäkin tapauksessa että Järjestäjä osoittaa valvojan. Järjestäjä tarjoaa tai osoittaa lähimmän WC-tilan. Järjestäjä voi tarjota myös erillisen pukutilan, suihku-/saunamahdollisuuden, pyöränpesupaikan tai muita vastaavia lisäpalveluita.

Osallistujille annetaan vähintään 30 minuuttia aikaa tutustua rataan joko ennen kilpailuja tai lähtöjen välissä.

Radalla ajaminen tai muu oleskelu toisen lähdön ollessa käynnissä johtaa automaattiseen hylkäykseen.

Osallistujan tulee olla lähtöviivalla kilpailunumero kiinnitettynä vähintään 5 minuuttia ennen lähtöä.

Yhdessä kilpailutapahtumassa ajetaan kilpailulähtöjä jotka koostuvat yhdestä tai useammasta sarjasta.

Lähtökohtaisesesti järjestettävät lähdöt ovat:

 • L1: Juniorit U9–U13 (helpotettu rata)
 • L2: Juniorit U15–U17
 • L3: M Cat 3 + Harraste
 • L4: Naiset (N Elite, N Cat 2)
 • L5: Yleinen (Yleinen, M Cat 2)

Lähtöihin otetaan enintään (noin) 85 osallistujaa.

Kilpailu

Kilpailut ovat aikarajoitettuja yhteislähtökilpailuja joissa ajetaan niin monta täyttä kierrosta kuin aikarajan sisään mahtuu. Lähdön voittaja on viimeisellä kierroksella ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt, ja kunkin yhdistetyn sarjan voittaja on parhaiten lopputuloksissa sijoittunut.

Kilpailun kesto, ohjeellinen:

 • Juniorit U9–U13: n. 15–20 minuuttia
 • Juniorit U15–U17: n. 35 minuuttia
 • M Cat 3, Harraste: n. 40 minuuttia
 • N Elite, N Cat 2: n. 50 minuuttia
 • Yleinen, M Cat 2: n. 60 minuuttia

Kierrosten lukumäärä lasketaan ensimmäisen kahden kierroksen vauhdin perusteella. Jäljellä olevien kierrosten lukumäärä näytetään maaliviivalla. Viimeinen kierros ilmoitetaan myös kellon soitolla tai ilmoittamalla kierrosmäärä numeroin.

Esimerkki: Naisten lähdön ensimmäisen kahden kierroksen perusteella kierrosaika on 7 minuuttia. 7 * 7 min = 49 min, joka osuu 45–50 min aikarajan sisälle. Kokonaiskierrosmäärä on siis 7.

Järjestys lähtöruudukossa määräytyy osallistujan sarjan (vanhimmat/nopeimmat sarjat ensin) ja sarjan sisällä juoksevan 12 kuukauden pisterankingin mukaan. Järjestäjä kutsuu osallistujat kokoontumisalueelta lähtöruudukkoon yksitellen, ja osallistuja saa valita lähtöruutunsa omalla kutsuvuorollaan.

Yleisessä lähdössä kokeillaan kaudella 2021–2022 ulosliputusta jotta kilpailumuoto vastaa tarkemmin UCI-kilpailuissa noudatettavia sääntöjä. Liputus tapahtuu aikaisintaan 45 minuutin kohdalla, jolloin radalta voidaan ulosliputtaa vähintään 80% johtajan kierrosajasta jääneet kilpailijat. Ulosliputetut kilpailijat lasketaan tuloksiin senhetkisen sijoituksensa mukaisesti. Ulosliputus ei välttämättä ole käytössä kaikissa kilpailuissa. Ulosliputus tapahtuu punaista lippua käyttäen.

Ohitetut osallistujat saavat jatkaa kilpailua, ja heidät otetaan sarjasta riippumatta maaliin samalla kierroksella kuin lähdön voittaja. Muissa sarjoissa osallistuja voidaan ottaa maaliin jo ennen lähdön voittajaa jos pidetään todennäköisenä että osallistujan kilpailuaika venyisi kohtuuttoman pitkäksi yli voittajan loppuajan. Liputus tapahtuu tällöin ruutulipulla maalin kohdalla.

Pistelasku

Cupin loppusijoitus lasketaan sarjoittain.

Cupin yhteispisteet lasketaan osallistujan 6 parhaasta sijoituksesta.

Cup-pisteitä jaetaan alempana esitetyn pistetaulukon mukaisesti.

Cupin yhteispisteet ja loppusijoitus lasketaan osallistujan ilmoitetun sarjan mukaan.

Tasatilanteessa järjestys ratkaistaan järjestämällä: voittojen lukumäärä, 2. sijojen lukumäärä jne., keskinäiset sijoitukset, pienempi ajettujen kisojen määrä.

Yhdistetyissä lähdöissä pisteet jaetaan joka sarjalle erikseen sarjan sisäisen maaliintulojärjestyksen mukaisesti.

Harrastesarjassa ei jaeta pisteitä.

Pistetaulukko sijoittain

 1. 30
 2. 25
 3. 21
 4. 18
 5. 16
 6. 14
 7. 12
 8. 10
 9. 8
 10. 7
 11. 6
 12. 5
 13. 4
 14. 3
 15. 2
 16. ja alemmat sijat, 1 piste (maaliintulleille)