HEL CX Cup Säännöt 2023

Organisaatio

HEL CX Cup (”Cup”) järjestetään yhteistyössä HEL CX ry (”HEL CX”) ja osakilpailujen järjestäjien (”Järjestäjä”) toimesta. Osakilpailun järjestäjä vastaa kokonaisuudessaan tapahtumasta ja sen kulusta.

Kausi syksyllä 2023 kausi koostuu 4 osakilpailusta.

Kilpailuissa noudatetaan mukaillusti UCI:n Cyclocross-säännöksiä tässä dokumentissa kirjatuin muunnoksin.

Sääntöihin liittyvät yhteydenotot ja tiedustelut info@helcx.com tai sivustolta https://helcx.com löytyvien kanavien kautta.

Muutokset kaudelle 2022–2023

Yhteenveto. Ks. tarkennukset alempana

 • Harraste-sarjat poistuvat
 • Cat 3, Cat 2 top5 viime kaudelta tulee siirtyä ylempään sarjaan. Top6–top10 kehotetaan harkitsemaan sitä, ja toisaalta myös kategorioiden loppupäähän sijoittuneet voivat harkita alempaan kategoriaan siirtymistä — se voi tarjota mielekkäämmän ja krossihenkisemmän kokemuksen!
 • 80% sääntöä kokeillaan täysimittaisesti Yleisessä lähdössä (L5), mutta todennäköisesti ei kaikissa kisoissa. Tästä ilmoitetaan aina erikseen.

Yleiset säännöt

Osallistuja sitoutuu noudattamaan Cupin sääntöjä sekä noudattamaan Cupin ja Järjestäjän asettamien toimitsijoiden ohjeita.

Osallistuja sitoutuu huolehtimaan omasta ja muiden turvallisuudesta kaiken muun ylitse.

Kilpailuun ei saa osallistua sairaana tai sairautta epäillessä.

Viihtyvyys syntyy meistä kaikista, joten osallistujat huolehtivat osaltaan siitä urheilijamaisella käytöksellä ja muiden huomioonottamisella.

Roskaaminen tai muu tapahtumaa vahingoittava toiminta on ehdottomasti kielletty.

Osallistujan suoritus voidaan hylätä rikkomusten vuoksi tuomariston kuultua osallistujaa, tai tuomaristo voi asettaa osallistujalle aikasakon tai pistemenetyksen. Näissä tapauksissa osallistujaa ei automaattisesti kuulla, vaan hän voi joko hyväksyä rangaistuksen tai pyytää kuulemista.

Vakavissa tapauksissa osallistuja voidaan sulkea HEL CX:n tapahtumista joko väliaikaisesti tai pysyvästi. Tätä voi edeltää kirjallinen varoitus.

Kilpailun päätuomari on kulloinkin erikseen ilmoitettava HEL CX ry:n toimitsija.

Cyclocross on talvilaji, jota ajetaan syksyisissä ja paikoitellen talvisissa ja haastavissa olosuhteissa kelistä riippumatta. Järjestäjä ja HEL CX ry varaavat oikeuden siirtää tai viime kädessä peruuttaa osakilpailun, mikäli ennalta arvaamattomat sääolosuhteet, kuten erittäin kireä pakkanen tai myrskyinen keli uhkaavat tapahtuman turvallisuutta.

Osallistumisoikeus

Kilpailuihin voi osallistua kuka tahansa, alle 18-vuotiaat huoltajan suostumuksella ja vastuulla.

Osallistumiseen ei vaadita lisenssiä.

Osallistuminen tapahtuu osallistujan omalla vastuulla, ja osallistuja vastaa omasta vakuutusturvastaan.

Sarjat

Osallistuja osallistuu ensisijaisesti yhteen sarjaan kauden aikana. Sarjaa voi vaihtaa ylöspäin pyynnöstä kesken kauden, mutta aiemmin ansaittuja pisteitä ei lasketa uudelleen. Alaspäin sarjan vaihto harkitaan tapauskohtaisesti (se pyritään sallimaan kunhan se ei luo epäreilua kilpailullista etua).

Sarja on vapaasti valittavissa, mutta ensimmäistä kertaa osallistuvien (myös lisenssikuskien) olisi suositeltavaa aloittaa alimmasta kategoriasta.

Edellisellä kaudella omassa kategoriassaan (Cat 2, Cat 3) lopputuloksissa top5 sijoittuneiden tulee siirtyä ylempään kategoriaan.

Muita kategorioissaan hyvin menestyneitä kehotetaan harkitsemaan siirtoa, ja toisaalta myös kategorioiden loppupäähän sijoittuneet voivat harkita alempaan kategoriaan siirtymistä. Nämä siirrot voivat tarjota mielekkäämmän ja krossihenkisemmän kokemuksen!

Ennen kauden alkua siirtoa ei tarvitse erikseen ilmoittaa.

Miesten sarjoiksi merkittyihin voi osallistua kuka tahansa sukupuoleen katsomatta. Naisten sarjoiksi merkittyihin voi osallistua kuka tahansa joka ei identifioi itseään miespuoliseksi.

Juniorien ikäluokat ovat yhdenmukaiset UCI:n luokkien mukaan (eli ikä kauden loppumisvuoden lopussa, ts. 31.12.2024). Juniorit saavat halutessaan osallistua yhtä ikäluokkaa vanhempien sarjoihin.

Sarjat:

 • U9, m/n (2016 tai aiemmin syntyneet)
 • U11, m/n (2014–2015 syntyneet)
 • U13, m/n (2012–2013 syntyneet)
 • U15, m/n (2010–2011 syntyneet)
 • U17 m/n (2008-2009 syntyneet)
 • N Cat 3
 • N Cat 2
 • N Elite
 • M Cat 3
 • M Cat 2
 • Yleinen

Eri sarjoja voidaan yhdistää samoihin kilpailulähtöihin. Ks. Kilpailutapahtumat, Pisteenlasku.

Kalusto

Kaikkien pyörien tulee olla täysin kehon voimalla toimivia. Sähkö- tai muu avusteinen pyörä ei ole sallittu.

Kypärän käyttö on pakollista.

N Cat 3 sekä Juniorisarjoissa U9–U15 ei ole muita kalustorajoitteita. (Jos N Cat 3-kategoriassa ajava ohittaa N Cat 2-kategorian kuljettajia, hänet siirretään jatkossa automaattisesti N Cat 2-kategoriaan.)

Muissa sarjoissa (ml. U17) noudatetaan UCI:n Cyclocross-kalustomääritelmiä.

Renkaan maksimileveys on 33 mm (valmistajan merkinnän mukaan renkaan kyljessä). Nastarenkaat eivät ole sallittuja ellei erityisen painavissa poikkeusolosuhteissa toisin ilmoiteta.

Ohjaustangon tulee olla kippuramallia ja max. 500 mm leveä.

Osallistuja saa käyttää kahta (2) pyörää yhdessä kilpailussa.

Ilmoittautuminen

Kilpailukutsut löytyvät pääsivulta

Ilmoittautuminen avautuu vähintään 2 viikkoa ennen kilpailupäivää. Ilmoittautuminen sulkeutuu kilpailuviikonloppua edeltävänä torstaina.

Ilmoittautumista ei tarvitse erikseen perua, joskin se on toivottavaa.

Osallistumismaksu

Osallistumismaksut löytyvät kilpailukutsuista. Kilpailukutsut löydät pääsivulta

Osallistumismaksuja ei palauteta.

Kilpailunumerot ja ajanottosiru

Jokainen osallistuja saa jokaisessa tapahtumassa tapahtuman ajaksi lainaan:
Ajanottosirun (aktiivisiru) ja nippuside. Ajanottosiru kiinnitetään haarukkaan, maksimissaan haarukan puoleen väliin.
– Hihaan kiinnitettävät kilpailunumerot + hakaneulat

Ajanottosiru kerätään pois maaliin tullessa.

Kilpailutapahtumat

Järjestäjä tiedottaa tapahtuman aikataulusta ja mahdollisista muista ohjeista ja neuvoista. Osallistujan tulee tutustua Järjestäjän tapahtumakutsuun ja muihin ohjeisiin.

Kilpailu tapahtuu luvallisella, molemmin puolin merkityllä, suljetulla, n. 2.5–3.5 km pitkällä radalla. Radat pyritään rakentamaan UCI:n säädösten mukaisiksi, lajityypillisiksi ja vaihteleviksi.

U9–U13 lähdössä ajetaan helpotetulla radalla (yleensä hieman lyhennetty versio normaaliradasta).

Radalla on Järjestäjän osoittama huoltoalue (mahdollisuuksien mukaan kaksisuuntainen, tai kaksi erillistä aluetta). Huolto ml. juoma- ja ruokahuolto on sallittua vain huoltoalueella, ja kilpailijan tulee olla huoltoalueen puolella, ei radalla. Huoltoalueelle saa kulkea ja siltä poistua vain ajosuuntaan.

Kilpailualueella on ilmoittautumispiste/toimitsijapöytä tiedusteluille. Järjestäjä pyrkii osoittamaan paikan johon osallistujat voivat jättää tavaransa. Tavarat kuitenkin omalla vastuulla siinäkin tapauksessa että Järjestäjä osoittaa valvojan. Järjestäjä tarjoaa tai osoittaa lähimmän WC-tilan. Järjestäjä voi tarjota myös erillisen pukutilan, suihku-/saunamahdollisuuden, pyöränpesupaikan tai muita vastaavia lisäpalveluita.

Osallistujille annetaan aikaa tutustua rataan joko ennen kilpailuja tai lähtöjen välissä.

Radalla ajaminen tai muu oleskelu toisen lähdön ollessa käynnissä johtaa automaattiseen hylkäykseen.

Osallistujan tulee olla lähtöviivalla kilpailunumero kiinnitettynä oman lähtönsä järjestäytymisaikaan (ilmoitetaan kunkin kilpailun aikataulussa).

Yhdessä kilpailutapahtumassa ajetaan kilpailulähtöjä jotka koostuvat yhdestä tai useammasta sarjasta.

Lähtökohtaisesesti järjestettävät lähdöt ovat:

 • L1: Juniorit U9–U13 (helpotettu rata)
 • L2: Juniorit U15–U17
 • L3: M Cat 3
 • L4: Naiset (N Elite, N Cat 2, N Cat 3)
 • L5: Yleinen (Yleinen, M Cat 2)

Lähtöihin otetaan enintään (noin) 85 osallistujaa.

Kilpailu

Kilpailut ovat aikarajoitettuja yhteislähtökilpailuja joissa ajetaan niin monta täyttä kierrosta kuin aikarajan sisään mahtuu. Lähdön voittaja on viimeisellä kierroksella ensimmäisenä maaliviivan ylittänyt, ja kunkin yhdistetyn sarjan voittaja on parhaiten lopputuloksissa sijoittunut.

Kilpailun kesto, ohjeellinen:

 • L1 Juniorit U9–U13: n. 15–20 minuuttia
 • L2 Juniorit U15–U17: n. 30 minuuttia (pyritään 26–32 minuutin kestoon.)
 • L3 M Cat 3: n. 40 minuuttia
 • L4 N Elite, N Cat 2, N Cat 3: n. 50 minuuttia (käytännössä pyritään vähintään 48 min.)
 • L5 Yleinen, M Cat 2: n. 60 minuuttia

Kierrosten lukumäärä lasketaan ensimmäisen kahden kierroksen vauhdin perusteella. Jäljellä olevien kierrosten lukumäärä näytetään näin ollen maaliviivalla viimeistään neljännelle kierrokselle lähtiessä. Viimeinen kierros ilmoitetaan myös kellon soitolla tai ilmoittamalla kierrosmäärä numeroin.

Esimerkki: Yleisen lähdön ensimmäisen kahden kierroksen perusteella kierrosaika on 7 minuuttia. 7 * 9 min = 63 min, joka osuu tarpeeksi lähelle 60 minuuttia. Kokonaiskierrosmäärä on siis 9.

Järjestys lähtöruudukossa määräytyy osallistujan sarjan (vanhimmat/nopeimmat sarjat ensin) ja sarjan sisällä juoksevan 12 kuukauden pisterankingin mukaan. Järjestäjä kutsuu osallistujat kokoontumisalueelta lähtöruudukkoon yksitellen, ja osallistuja saa valita lähtöruutunsa omalla kutsuvuorollaan.

Yleisessä lähdössä L5 kokeillaan syksyllä 2023 ulosliputusta jotta kilpailumuoto vastaa tarkemmin UCI-kilpailuissa noudatettavia sääntöjä. Kärjestä n. 80% jääneet liputetaan ulos radalta, ja heille annetaan senhetkisen sijan mukainen loppusijoitus ja pisteet. Ulosliputus tapahtuu punaista lippua käyttäen.

Muissa sarjoissa ja silloin kun ulosliputusta ei L5:ssä käytetä, ohitetut osallistujat saavat jatkaa kilpailua, ja heidät otetaan sarjasta riippumatta maaliin samalla kierroksella kuin lähdön voittaja. Muissa sarjoissa osallistuja voidaan ottaa maaliin jo ennen lähdön voittajaa jos pidetään todennäköisenä että osallistujan kilpailuaika venyisi kohtuuttoman pitkäksi yli voittajan loppuajan. Liputus tapahtuu tällöin ruutulipulla maalin kohdalla.

Pistelasku

Cupin loppusijoitus lasketaan sarjoittain.

Cupin yhteispisteet lasketaan kaikista kilpailuista.

Cup-pisteitä jaetaan alempana esitetyn pistetaulukon mukaisesti.

Cupin yhteispisteet ja loppusijoitus lasketaan osallistujan ilmoitetun sarjan mukaan. Pisteet eivät siirry sarjojen välillä.

Tasatilanteessa järjestys ratkaistaan järjestämällä: voittojen lukumäärä, 2. sijojen lukumäärä jne., keskinäiset sijoitukset, pienempi ajettujen kisojen määrä.

Yhdistetyissä lähdöissä pisteet jaetaan joka sarjalle erikseen sarjan sisäisen maaliintulojärjestyksen mukaisesti.

Pistetaulukko sijoittain

 1. 30
 2. 25
 3. 21
 4. 18
 5. 16
 6. 14
 7. 12
 8. 10
 9. 8
 10. 7
 11. 6
 12. 5
 13. 4
 14. 3
 15. 2
 16. ja alemmat sijat, 1 piste (maaliintulleille)