Haastattelussa cyclocrossin miesten Suomen mestari Antti Kuitto!

Haastattelu: Dani Härginen. Kuvat: Kati Rantonen / WaterproofSport


 

Kuka olet ja mitä teet työksesi?

— Antti Kuitto, oon vastuussa YIT-konsernin epäsuorista hankinnoista, eli pääasiassa neuvottelen ja teen sopimuksia erilaisista asiantuntijapalveluista, järjestelmistä, markkinoinnista jne. Tosi monipuolista hommaa ja erittäin hyvää vastapainoa urheilulle.

 

Miltä tuntuu olla cyclocrossin Suomen mestari?

— Aika huikee fiilishän tää on ollut ja on edelleen. Jos ihan rehellisiä ollaan, niin en ollut edes ajatellet saavani siniristipaitaa enää omalla pyöräilyurallani, eikä se oo toisaalta ollut minkäänlainen tavoitekaan enää vuosikausiin, mutta niin se vain nyt tuli. Ehkäpä just siksi tää fiilis on toisaalta edelleen myös vähän epäuskoinen, mutta kirkastunee siitä, kun paitaa saa alkaa pitää päällä kisoissa ensi kaudella. Joka tapauksessa kyllähän tää jonkunmoinen oman pyöräilyuran kohokohta on. Ihan uskomatton hieno juttu siis.”

 

Kuinka monta kilpailua ajoit vuonna 2018?

— Joo, ajoin todellakin monta kisastarttia. En ole laskenut tarkalleen, mutta arvelisin, että joku 35—40 starttia ajoin. Tuntuu aika isolta määrältä, mutta kun hommasta nautti kovasti, niin ei kyllä tuntunut ollenkaan liian isolta määrältä.

 

Pettymyksesi kaudella 2018?

—  Jos ajatellaan ihan vaan pyöräilyä, niin en kyllä ole pettynyt mihinkään. Mennyt kausi oli varmaankin paras ikinä ja mieleen jäi tosi paljon hienoja muistoja.

 

Lempiruokasi?

— Tää on tosi helppo; italialainen. Rakastan pastaa ja pasta miuta.

 

Suosikki elokuvasi?

— Ei ole mitään yhtä suosikkia, mutta tykkään kyllä 80-luvun kasarileffoista aika paljon.

 

Mitä muuta teet kun et treenaa?

— Koitan lepäillä duunin & urheilun vastapainoksi, viettää aikaa kavereiden kanssa ja oon elvyttänyt tässä hiljaittain valokuvaus- ja videokuvausharrastusta. Eli someen on luvassa enempi ja toivottavasti myös laadukasta sisältöä. Erityisesti kiinnostaa tehdä enempi hyvin fiiliksen pyöräilyvideoita. Kokonaisuudessaan oon aika tarkkaan miettiny omaa jaksamista ja kokonaisrasituksen merkitystä omaan jaksamiseen. Ois kiva tehdä kaikkee mahdollista, mutta täytyy tiedostaa omat voimavarat ja tehdä juttuja sen mukaan.

 

Lempitreenisi sisällä?

— Oon treenannut sisällä tosi, tosi paljon vuosien varrella ja on aika vaikea sanoa yhtä suosikkitreeniä. Kaikkein eniten oon fiiliksissä kun ajan 20min testiä ja testi alkaa olemaan loppusuoralla. Se on fyysisesti tosi kova treeni ja ennen kaikkea henkisesti se vaatii myös tosi paljon ja kehittää sitäkin puolta tosi hyvin. Mutta toi ei siis missään nimessä ole suosikkitreeni. Ehkä suosikki vois olla itelle perinteinen 12tss palauttelu, eli joku 25min kevyttä ajelua.

 

Lempitreenisi ulkona?

— Porukkalenkit hyvällä porukalla on ehdottomasti parhaita treenejä ulkona. Ei ole niin väliä onko vauhti kova vai ei, parhaimmillaan näillä lenkeillä on tosi kiva fiilis ja ne jäävät mieleen pitkäksi aikaa. Ne ovat ihan parhaita juttuja pyörän päällä.

Antti_Kuitto_1.jpeg

Mitä muuta harrastaisit jos et pyöräilisi?

— Jos pyöräily pitäisi korvata kokonaan jollain muulla lajilla, niin se voisi olla jokin taitoa ja kuntoa vaativa laji; ehkä joku laskettelu vois olisi pyöräilyä lähinnä. Ja  valokuvaus-ja videohommaa tekisin varmasti myös enemmän.

 

Sulla on sympaattinen poika! Kerro hänestä?

— Kiitos. Miska on todellakin symppis ja ehdottomasti itelle se kaikkein tärkein asia elämässä. Miska on monella tapaa varmaankin tullut vähän iskäänsä, eli on hyvin iloinen koko ajan, vitsailee vähän kaikesta ja tykkää liikkua käsittämättömän paljon. Vietetään tosi paljon aikaa ulkona, oli keli ihan mikä vaan. Miska tykkää kanssa pyöräillä tosi paljon, mut pelaa lisäksi jalkapalloa, jääkiekkoa ja vetää parkouria. Käymme myös sisähallissa kiipeilemässä. Miska on myös opettanu minut hyppimään voltteja vaahtomuovipitteihin sisäleikkipuistoissa. En tiedä kauan enää pysyn vauhdissa mukana.

 

Tuleeko pojastasi joskus myös cyclocrossin Suomen mestari?

— Miska tykkää tosi paljon pyöräilystä ja on tosi taitava kuski, mutta en ole missään vaiheessa ohjannut tai työntänyt Miskaa pyöräilyn pariin. Jos Miskan pyöräilyinnostus jatkuu, niin tarjoan toki puitteet ja kaiken mahdollisen tuen, niin kauan kuin laji vaan kiinnostaa, mutta en missään nimessä tuputa lajia. Eli hauskuus ja oma into edellä mennään Miskan(kin) pyöräilyssä.

 

Mikä sinua kiehtoo cyclocrossissa?

— Itseasiassa tosi moni asia. Cyclocross vaatii tosi kovan fysiikan ja tosi paljon oon tykänny siitä miten se vaatii myös ajotekniikalta enemmän kuin maastopyöräily, josta on taas tullut viime vuosina liiankin helppoa pyörien kehityksen myötä. Cyclocrossissa pyörät on edelleen hyvinkin yksinkertaisia ja siitä syystä haastavia ajaa limiteillä. Mikään ei olekaan hauskempaa kuin viedä crossipyörää limiteillä vaativalla radalla silmät maitohapoista sumeana. Samanlaista fiilistä ei saa mistään muusta pyöräilylajista.

 

Mikä tai kuka sai sinut innostumaan cyclocrossista?

— Kyllä se oli tuo rakas tiimikaverini Simo Sohkanen, joka pyysi mukaan 2012 Varjo-SM:iin. Olin just saanut ekan cyclocrossarini ja eka kisa oli rakkautta cyclocrossiin ensi silmäyksellä.

 

Minkälaisista cyclocross radoista tykkäät?

— Mahdollisimman lajinomaisista, eli mukana ei saa olla mitään maastopyöräilyyn viittavaa, eli kiviä, juurakoita tms. Parhaita ovat tekniset, eli paljon offcambereita ja erilaista alustavaa sisältävät radat, joilla on myös fyysistä haastetta riittävästi.

 

Mikä oli mieluisin rata HEL CX Cupissa tänä vuonna?

— Tää on kyl tosi paha… tykkäsin niin monesta radasta. Jos yks pitää valita yksi yli muiden, niin sanon Lahti. Vaikka siellä oli hieman liikaa tylsää baanaa, mut toisaalta se tarjosi hienot nurmikkopätkät ja fyysisestihän Lahden rata oli todella kova.

 

Mikä oli mieluisin rata HEL CX Cupin ulkopuolella?

— Ehdottomasti Viron mestaruuskisojen rata Sauna-Punktissa. Tosi vaihteleva rata, eli paljon mutkittelua, paljon nurmikkoa, mutaa sopivasti ja parit kivat offcamberit.

 

Tykkäätkö että radalla on yksi vai että on monta linjavaihtoehtoa?

— Ei ole väliä mielestäni, mutta en kannata kuitenkaan ns. ”Chicken line” -tyyppisten linjojen tekemistä. Ne eivät kuulu missään nimessä cyclocrossiin.

 

Tykkäätkö nopeista vai hitaista cyclocross radoista?

— Pääsääntöisesti vauhti viehättää, mutta usein parasta on, jos samalla radalla on yhtälailla hitaita kuin myös nopeita osuuksia. Eli vaihtelevat radat on omia suosikkejani.

 

Hiekka, muta, nurtsi vai asfaltti? missä olet parhaimillaan?

— Olen varmaan parhaimmillani mahdollisimman haastavissa olosuhteissa, eli muta, lumi ja jää ja siihen kylkeen vielä vaikka sadetta veden, rännän tai lumen muodossa. Eli mitä kurjempaa, niin tunnen olevani parhaimmillani.

Antti_Kuitto_3.jpeg

Heikoin ominaisuutesi cyclocrossissa?

— Olen koittanu tehdä itestäni aika kokonaisvaltaista cyclocross-kuskia, mut selkein puute on kyky vastata fyysisesti lahjakkaampien kuskien vauhtiin teknisesti helpoilla osuuksilla. Pitäisi siis olla kovemmassa kunnossa, mutta se on vaan helpommin sanottu kuin tehty.

 

Onko sinulla ennen treeniä tai kisaa jonkilainen rituaali tai rutiini?

— Ei ole. Joskus aikanaan exä kävi muiskauttamassa pusun lähtöviivalla, mut nyt sinkkumiehenä ei oo tämmöisiä rituaaleja enää.

 

Mikä olisi paras treeni jos cyclocross innostaa ja haluaa mukaan kilpailuihin?

— Etsi lähipuistosta sopivan vaihteleva ja lyhyt lenkki, jossaa olisi mahdollisimman vaihtelevaa alustaa, kuten nurmikkoa, hiekkaa ja asfalttia. Sitte vähän korkeuseroja ja tiukkoja mutkia. Keskity aluksi hakemaan renkaiden pidon rajat ajamalla mutkiin aina vaan kovempaa, kunnes pito karkaa. Tee toistoja riittävästi. Tässä helpottaa jos vaikka pidät sisämutkan puoleisen lukkopolkimen auki. Opettele tän lyhyen treenilenkin jokainen tekninen kohta huolella yksi kohta kerrallaan ja lopuksi aja toistoja paljon ja myös niin kovaa, että happo alkaa painaa jaloissa. On hyvin eri asia ajaa teknisiä kohtia hyvävoimaisena, kuin kroppa hapoilla.

 

Lempi cyclocross-kuskisi tai vaihtoehtoisesti ketä seuraat cyclocross-kisoissa

— Seuraan Instagramissa tosi montaa kuskia, mut ehdoton suosikki on ollut kyllä jo pitkään Mathieu van der Poel.

 

Ajat tuubirenkailla! Lempirenkaasi, joilla pääsääntöisesti ajat kisoissa?

— Tuubit on ihan rakkautta. Lempirengas on Challengen Grifo.

 

Mitkä ovat alhaisimmat paineet, joilla olet ajannu kisassa? Ja mikä oli tällöin rengasvalintasi?

— Pakko myöntää etten ole ihan varman kuinka alhaisilla paineilla olen hulluimmillani ajanut. Joskus lasken paineita ihan vaan sormilla suhauttamalla ilman painemittaria. Arvelisin, että 2017 SM:issä oli paineita ehkä 1.2bar ja renkaana oli tuolloin Vittorian Cross XL tuubit.

 

Kuinka valmistaudut/treenaat ensi kauteen?

— Aiemmasta poiketen panostan enempi nyt talvella kuntosalitreeniin, jonka jälkeen aloittelen pk-treenit Mallorcan leirillä maaliskuun loppupuolella. Siitä sitten pikkuhiljaa pitää alkaa hakemaan vauhtia kesän kisoihin, joissa pyrin rakentamaan vuoden parhaan kondiksen syksyksi crossikautta varten. Eli painotus on nyt enempi cyclocrossiin ja maastopyöräily jää kakkoslajiksi. Ja kuten viime vuonnakin, ajan kesällä sekä maastossa että maantiellä kisoja.

 

Onko kalenterissa taas Viron kisat ja Kiinan vierailu? Kiinnostaako kisailu Hollannissa tai Belgiassa?

— Tarkoitus on kiertää Suomen ja Viron kisat mahdollisimman kattavasti. Kiina on ”vahva ehkä”. Jo menneellä kaudella oli tarkoitus suunnata Hollantiin tai Belgiaan SM:ien jälkeen. Sain Kiinassa jopa kutsun Mathieun maastomekaanikolta Hollantiin ja myös jenkkikuskit kyselivät kovasti roadtripille Eurooppaan. Nyt tulevalla kaudella tämä homma täytyy nyt sitten toteuttaa. Alustavasti mielessä oli 2—3 viikon kisakiertue tuonne cyclocrossin sydänmaille; ajoitan reissun niin, että pääsen sinne siniristipaita päällä. Toivottavasti SM:ien ajankohta selviäisikin tosi nopeasti, koska reissua pitää ryhtyä suunnittelemaan hyvissä ajoin.

 

Millä pyörillä starttaat tulevaan kauteen?

— Katsotaan tätä vähän lähempänä crossikauden alkua…jotain uutta on luonnollisesti tulossa!

 

Onko pyörässäsi jokin normaalia poikkeavaa? Esim. normaalia korkeampi tanko, satula normaalia alempi?

— Ei ole kyllä mitään erikoista. Pyörät on tosi perussäädöissä, joskin oon tykännyt siitä, että tanko on aina 44cm leveä. Toisinaan joudun tangon vaihtamaan tehtaan jäljiltä leveämpään.

 

Mitä haluat ensi kaudelta?

— Hyviä fiiliksiä ja muistoja ja toivottavasti tosi paljon mukavia reissuja; ikimuistoisia kisoja ja tietysti jatkan myös crossikoulujen pitämistä. Tykkään, että voin opettaa cyclocrossia vasta aloittelevillekin ihmisille.

 

Päätavoite kaudella 2019?

— Pitää hauskaa! Se on ollut ja on edelleen tärkeintä.

 

Mitä luulet jatkaako Helcx cuppi kasvamistaan?

— HEL CX:ssä on ollut jo pitkään tosi hieno pöhinä päällä. Olen ihan varma, että cup jatkaa hyvää kasvuaan myös tulevalla kaudella! Koitan itsekin tehdä asian eteen parhaani crossikoulujen avulla, josta toivon mahdollisimman monen löytävän tiensä myös HELCX:n cyclocross tapahtumiin.

 

Mitä teet kymmenen vuoden päästä?

— Tulevasta on paha sanoa, muta jos toivoa saa, niin toivon et nautin edelleenkin pyöräilystä yhtä paljon kuin nyt. Toivon myös, että saan tehdä sitä mukavien ihmisten ympäröimänä. Haaveissa on myös mentoroida ja jeesata nuoria kuskeja maailmalle cyclocrossia ajamaan. Uskon, että meillä Suomessa on paljon potentiaalia kasvaa cyclocrossissa.

 

Vapaa sanasi tähän loppuun?

— Pitäkää hauskaa pyörien päällä, älkää ottako ajamista liian vakavasti. Hauskuuden kautta löytyy itselle tärkein juttu pyöräilyssäkin ja myös se paras vauhti kisoissa. Eli koita tarkkailla kuin usein lenkeillä hymyilyttää, jos ei oikein ikinä, niin muuta omaa tekemistä siihen suuntaan et alkaa hymyilyttämään. Se oikeesti kannattaa.

* * *

Vastaa