Cyclocross kehittää pyöräilijää – tuoreet mestarit Ahtosalo ja Koivistoinen viihtyivät SM-reitillä

25.10.2022
Haastattelu & teksti: Heidi Lehikoinen
Kuvat: Antero Piekiäinen

Cyclocrossin SM-kulta oli Anniina Ahtosalolle hieno päätös kaudelle ja Aku Koivistoiselle onnistunut etappi matkalla lajin kansainväliseen kilpailukauteen.

Ahtosalon suurin panostus pyöräilijänä on maantiellä. Hän ajoi cyclocrossin SM-kilpailua edeltävänä päivänä myös HEL CX Cupin osakilpailun.

– SM-kilpailun reitti oli kiva. Keli oli aika perinteinen cyclocrossin keli eli mutaista ja liukasta, mikä teki reitistä suhteellisen teknisen. Minulle se sopi ihan hyvin, Ahtosalo sanoi.

Anniina Ahtosalo, cyclocrossin SM:ssä maauimalan off-camber pengerryksellä, Porissa 9.10.2022

Vaikka suurimmat tavoitteet ovat muualla kuin cyclocrossissa, on lajilla paikkansa Ahtosalon kalenterissa: 

– Ajan cyclocross-kilpailuja syksyisin kovina harjoituksina maantiepyöräilyä varten. Cyclocrossin ajaminen kehittää myös ajotaitoja, ja on lisäksi hyvin hauskaa. 

Molemmat ovat ajaneet myös HEL CX Cupin kilpailuja.

– HEL CX Cup on tosi kiva! Cupin kisat ovat jo useamman vuoden olleet todella hyvin järjestettyjä ja kilpailuissa on aina hyvä meininki, Ahtosalo kehuu.

Maantielläkin kausi toi onnistumisia, joista yksi oli esimerkiksi loppukaudella Belgiassa tullut kolmossija. Ensi vuonna tavoitteena on nostaa maantiepyöräilijänä omaa tasoa ja sitä kautta auttaa norjalaista Uno-X Pro Cycling Team -joukkuettaan menestymään kilpailuissa.

Nuoria hän kannustaa cyclocrossiin, oli oma laji sitten mikä tahansa:

– Uskaltakaa osallistua, vaikkei olisi minkäänlaista lajitaustaa. Cyclocross-kilpailuihin kaikki ovat tervetulleita ja lähtöviivalta löytyy monien eri pyöräilylajien edustajia, Ahtosalo sanoo kokemuksesta.

Anniina Ahtosalo, cyclocrossin SM:ssä maauimalan nurmiosuudella, Porissa 9.10.2022

Cyclocrossista oman päälajinsa löysi Aku Koivistoinen. SM-kilpailuista hän lähtikin voiton lisäksi tavoittelemaan mahdollisimman onnistunutta suoritusta. Reittiä hän kehui SM:iin mainiosti sopivaksi: oli hyvää nurmikkopätkää ja vähän hiekkaa.

– Tarpeeksi teknisiä osuuksia, Koivistoinen sanoo.

Omasta kilpailustaan Koivistoinen sanoo lähtönsä olleen huono.

– Nousin siitä sitten hyvin kärkiryhmään, meitä oli siinä kärjessä neljä. Kärkiryhmästä sain ajettua eroa. Sain pidettyä sen eron loppukisan, josta viimeiset kolme kierrosta ajoin yksin. Ihan täysiä joutui ajamaan, mutta riitti kuitenkin.

Koivistoisen vuoteen on mahtunut haastaviakin hetkiä, sillä ylikunto talvella hidasti treenaamisen aloittamista.

Aku Koivistoinen, cyclocrossin SM:ssä, Porissa 9.10.2022

– Kun keväällä pääsin taas kunnolla treenaamaan, on siitä noustu pikku hiljaa. Kesällä sain ajettua tosi hyviä treeniviikkoja, johon olen tyytyväinen. Maantiekisoja käytin treeninä. Onnistuin saamaan kunnon cyclocrosskauden alkuun sellaiseksi, että pystyn ajamaan hyvistä tuloksista.

Aiemmin Koivistoinen on kilpaillut tasaveroisesti maantiellä ja cyclocrossissa, tänä vuonna painopiste on kallistunut hieman enemmän cyclocrossin pariin. Siinä hän kiertää myös ahkerasti kansainvälisiä kisoja, sillä hänen tukikohtansa helmikuun loppuun asti on Belgiassa.

– Tulostavoitteita on vaikea sanoa, taso on kuitenkin niin erilainen kuin Suomessa. Tavoitteeni on ehkä oppia mahdollisimman paljon ja päästä kansainväliseen kisarytmiin mukaan, että pystyisi ajamaan ehjiä ja hyviä kisoja maailman parhaiden kanssa.

Aku Koivistoinen, cyclocrossin SM:ssä rantahiekkaesteellä, Porissa 9.10.2022

Sopimuskausi belgialaisen tiimin kanssa alkaa tammikuussa, joten Koivistoinen saa tervetullutta oppia myös treeneissä. Hänellä on realistinen näkemys siitä, missä riittää eniten työsarkaa:

– Kuntoa voi aina parantaa, mutta se tulee treenin myötä. Tekninen osaaminen on osa-alue, jota ei oikein Suomesta ole löytynyt mahdollisuutta edes oppia yhtä hyvin kuin maailman huiput. Siihen olisi tarkoitus päästä mukaan ja oppia samoja kikkoja mitä heillä on, hän sanoo.

***

Lisää kuvia 9.10.2022 cyclocrossin SM-kilpailuista ja edeltävänä päivänä ajetusta HEL CX CUP:n neljännestä osakilpailusta löydät: https://helcx.com/media/