Henkilökuva: Eerika Eerikäinen – Kolmas cyclocross-kausi!

Eerika Eerikäinen, Klaukkalan osakilpailu. Kuva: Antti Ruotsalo

HEL CX Cupin kolmas polkupyöräilyn cyclocross-kausi käynnistyy Keravalla lauantaina 21.9.2019. HEL CX Cupissa cyclocrossia ajaa monia mielenkiintoisia henkilöitä, josta yksi on helsinkiläinen Eerika Eerikäinen, 32. Reaktor Stanga Racing tiimiä edustava Eerika aloittaa myös kolmannen HEL CX Cup-kautensa. Kesäisin maantiepyöräilyä harrastava Eerikäinen vaihtaa loppukesästä fillarinsa cyclocrossariin ja kertoo nauttivansa syyskauden HEL CX Cupin tunnelmasta.

”HEL CX Cupin osakilpailujärjestäjät ovat tehneet todella hyvää työtä lajin eteen. Kaikki on toiminut hyvin, radat ovat olleet upeita ja tunnelma on ollut erinomainen tapahtumissa. Mutta erityiskiitoksen haluan antaa naisten omista lähdöistä. Ensimmäisellä kaudella [2017-2018] naisia ei ollut kuin pari, mutta viime kaudella naiskilpailijoita oli huomattavasti enemmän. Alkavalla kaudella uskon lajin suosion vain kasvavan naisten keskuudessa”, hehkuttaa Eerika.

Naisten lähtö käynnissä, HEL CX Cup, Kerava 2018. Kuva: Matti Ouvinen

Kiitoksia Eerika! Tämä ei ollut tilattu tai maksettu kehu. Ensimmäisellä kaudella naisten omien lähtöjen pieni osanottajamäärä oli etukäteen tiedossa, mutta harvuudesta huolimatta naiset tulivat, kisasivat ja levittivät omalta osaltaan krossisanomaa, ja näin jo viime kaudella naiskuskeja oli reilun kymmenen henkilön keskiarvolla kymmenessä HEL CX Cupin osakilpailussa. Todella upeaa!

Eerika on pyöräillyt vuodesta 2016 alkaen, jolloin hän hankki ensimmäisen maantiepyöränsä. Pyöräily on hänen päälajinsa; kesäkausi menee maantiepyöräilyssä ja syyskausi cyclocrossin parissa.  Eerikan cyclocross-innostus alkoi syksyllä 2016 hän kävi katsomassa cyclocross-kilpailun. Vielä se ei vielä iskenyt starttikipinää, mutta cyclocross-pyörän hankinta työmatkailuun ja lähipiirin innostus lajiin saivat hänet kokeilemaan lajia.  

”Hauskaahan se oli ensimmäisestä kerrasta lähtien, vaikka lajiosaaminen oli hyvin rajallista”, nauraa Eerika.  

Eerika Eerikäisen mielestä lajin monipuolisuus ja yllätyksellisyys viehättävät cyclocrossissa. Laji vaatii hyvää kuntoa, mutta etenkin pyörän hallinnan sekä pelisilmän merkitys korostuu, kun parin kilometrin rataa kierretään useamman kerran tunnin aikana. Lajin nikseihin kuuluu löytää joka kierroksella parhaat ajolinjat ja luottaa rohkeasti omiin valintoihinsa. Oppeja on imetty katsomalla Marianne Vosin, Matthieu van der Poelin sekä Wout van Aertin edesottamuksia sekä HEL CX Cupin kilpailussa menestyneen Susanna Laurilan menoa.

Cyclocrossissa joutuu välillä jalkautumaan. Eerika HEL CX Cupin Keravan osakilpailussa syksyllä 2018. Kuva: Antti Ruotsalo.

”Cyclocrossissa onneksi samaa rataa kierretään useampaan kertaan, joten yhden kilpailunkin aikana voi kehittyä merkittävästi. Radan kiertäminen tuo vaihtelua siinäkin mielessä, koska kilpailurata elää kilpailun aikana, jolloin jokainen kierros on aina hieman erilainen. Ja mikä parasta, kisa on aina yllätyksiä täynnä. Syksyinen keli luo omat haasteensa ja varustevalinnoilla on iso merkitys. Ikinä kisa-aamuna autoa pakatessa ei tiedä mitä kisaviivalla odottaa”, pohtii Eerikäinen.

Eerika on ollut aktiivinen ja kokeilunhaluinen liikunta- ja urheilulajien suhteen. Lapsena hän harrasti muun muassa hiihtoa ja muita kestävyyslajeja, kunnes teinivuosina hän siirtyi tanssimisen ja joukkuelajien pariin, jolloin kestävyyslajit jäivät tauolle.

”Aloitellessani pyöräilyä [2016] syksy- ja kevätkaudet menivät pääosin tanssisalilla hikoillessa ja pyöräily oli hyvä tapa saada raitista ilmaan ja irrottaa ajatukset arjesta. Nyt tilanne on kääntynyt ympäri ja käyn tanssisalilla pitämässä liikkuvuutta yllä ja nauttimassa lajivaihtelusta. Elämäni ensimmäisestä krossikisasta ajoin suoraan maalista tanssikoululle parin tunnin treeneihin. Nyt en tekisi enää sellaisia hulluuksia”.

Eerikäisen päättyneen kauden kokonaissijoitus cupissa oli 5. Viides sija irtosikin seitsemällä osakilpailusijoituksella kymmenestä kilpailusta. Hänen kauden paras sijoituksensa oli voitto Tapanilan osakilpailussa sekä Lahden ja Klaukkalan osakilpailuiden kolmannet sijat. Hän oli myös mukana järjestämässä Simonkylän osakilpailua, josta vastasi hänen seuransa Reaktor Stanga Racing.

Eerika kertoi, että toistaiseksi ikimuistoisimmat osakilpailut osuvat viime kauteen, kun naisten lähdön viivalle saapui naisia yhä enemmän.

”Stangan oma kilpailu Simonkylässä oli hauska. Valmistautuminen kisaan ei ehkä ollut paras mahdollinen, kun aamuvarhaisella olin tullut rakentamaan rataa ja hetki ennen lähtöä vedin kisakamat päälle ja ryhmittäydyin lähtöviivalle. Kärki meni haasteellisella radalla menojaan, mutta lopulta kisasta kehkeytyikin seurojen välinen kova kamppailu, kun CCH Racing Womenin naiset Elina Koskela ja Sini Savolainen alkoivat haastamaan. Sain Elinan ja Sinin kanssa kovan kamppailun aikaiseksi joka huipentui kovaan loppukirikamppailuun, jota harvemmin cyclocrossissa tulee koettua ja nähtyä. Lopulta pidemmän korren veivät CCH Racing Womenin naiset hiuskarvan mitalla. Maaliviivan jälkeen kaikki me kolme kaaduimme yhdessä märälle nurmikolle huohottamaan ja nauramaan”, muistelee Eerika Simonkylän kilpailua.

Simonkylän loppukiri syksyllä 2018. Sini johtaa, Elina toisena ja Eerika niukasti kolmantena. Kuva: Osku Pulkkinen.

Heikosti kisa ei mennyt hänelläkään, vaikka Sini ja Elina vetivät pidemmän korren. Sini tuli viidenneksi, Elina kuudenneksi ja Eerika seitsemänneksi. Eroa hänellä kilpailun voittajaan Susanna Laurilaan tuli noin viitisen minuuttia.

Toinen ikimuistoinen kamppailu oli heti Simonkylän jälkeen Tapanilassa, jolloin häntä haastoi IBD Cycling tiimin kuskit Ulla Affolter ja Anniina Hakkarainen. Ulla laittoi heti alussa tehot täysille ja karkasi kauas kärkeen. Eerika sekä Anniina jäivät taistelemaan toisesta sijasta.

”Siinä vaiheessa olin jo ehkä hieman hyväksynyt, että voitto karkasi Ullalle. Cyclocross on kuitenkin yllätyksiä täynnä ja siinä lajin viehätys piilee. Ullalle sattui kisan loppupuolella ajovirhe ja huomasin mutkassa, kun Ulla kampesi pyöränsä kanssa pystyyn. Tässä kohden pääsin nappaamaan johtoaseman enkä luopunut siitä, vaikka Ulla ja Anniina vielä pistivät loppukisan ajan kovasti kampoihin”.

Fiilis katossa, vaikka voitto ei ollut vielä kuvaushetkellä varma. Eerika Tapanilan HEL CX Cupin osakilpailussa syksyllä 2018. Taustalla IBD:n naiset Ulla ja Anniina. Kuva: Matti Ouvinen.

Viime kausi oli Eerikalle suuren kehittymisen aikaa. Usko omiin kykyihin ja sitä kautta rohkeus kasvoivat merkittävästi cupin aikana. Eerika kertoo, että kauden alussa vielä osaaminen jännitti, mutta loppukaudesta hän ajoi todella rohkeasti.

”Kaatumisia tapahtui lähes jokaisessa kisassa, mutta uskalsin yrittää. Joskus se riskinotto sitten tuotti myös tulosta”, täsmentää Eerika.

Eerikan alkavan kauden henkilökohtaiset tavoitteet ovat hyvän kehityskulun jatkaminen pyörän hallinnassa ja ajotekniikassa. Kehittyminen edellyttää kisastartteja, joten tavoitteena hänellä osallistua mahdollisimman moneen osakilpailuun. Konkreettisina harjoittelukohteina olisi pyörän päälle hyppääminen, esteiden ylittäminen sujuvasti sekä oikeiden ajolinjojen löytäminen sujuvasti.   

”Mitään pistesija- tai podium-tavoitteita en halua asettaa. Joskus kärjen haastaminen voisi olla tavoitteena, mutta tiedostan, että pyöräilyssä menestyminen on pitkän työn tulosta, joten asetan tavoitteet omien kykyjeni mukaisesti. Tärkeintä minulle on, että kisaaminen on kivaa”, korostaa Eerikäinen.

Kenelle suosittelisit cyclocrossia?
Ihan kaikille. Tässä lajissa saa ajaa sitä omaa täysiä ja radat ovat hyvin turvallisia”, tsemppaa Eerika.

***

HEL CX Cupin kolmas cyclocross-kausi alkaa lauantaina 21.9 Keinukalliossa, Keravalla. HEL CX Cupin cyclocross-osakilpailut ovat avoimia kaikille pyöräilystä innostuneille eikä osallistumiseen vaadita kilpailulisenssiä. Juniorisarjoihin kuten myös aikuisten Harraste-lähtöön voi osallistua millä tahansa polkupyörällä. Kilpasarjoihin edellytetään cyclocross-pyörää jossa on maksimissaan 33mm leveät renkaat kyljen merkinnän mukaan sekä kippuratanko. Sähköavusteisen polkupyörät ovat kokonaan kiellettyjä. Kausi sisältää 9 osakilpailua Etelä-Suomen alueella. Tervetuloa mukaan ajamaan cyclocrossia kilpailukaudelle 2019-2020!

Tsekkaa lisätiedot tästä

***

Eerika Eerikäinen – Gear Rundown

Eerika ajaa ensimmäisellä omistamallaan cyclocrossarilla, joka on alumiininen Focus Mares, Shimanon 105 -osasarjalla ja hiilikuituhaarukalla. Pyörä on ostettu uutena 2017 ja runkokoko on 48. Polkupyörä on varustettu alkuperäisillä osilla, lukuun ottamatta kiekkoja ja tankoteipin värejä, jotka Eerika on vaihtanut mustaksi. Kiekkosetiksi on valikoitunut FFWD:n hiilikuitukiekot. Rengasvalintana ovat Vittorian tuubit useampaan eri keliolostuhteeseen.
Kenkinä Eerika käyttää Giron SPD-klossillisia ajokenkiä. Kypäräksi Eerika on valinnut alkavalle kaudelle POCin Ventral Air mallin.

Tulevaisuuden hankintatoiveena olisi sähkövaihteet. Muita päivitystarpeita ei tällä hetkellä ole Eerikalla tiedossa.

Eerikaa voi seurata Instagramissa @3erikainen sekä hänen joukkuettaan @stangaracing.

***

Teksti: Tuomas P. / HEL CX ry
Kuvat: Antti Ruotsalo, Matti Ouvinen ja Osku Pulkkinen

Vastaa