Krossikysymyksiä: Minna-Maria Kangas

Krossailua Sveitsi-Suomi hengessä!

HEL CX Cupin 5.krossikausi käynnistyy lopulta 26.9 uudessa krossipaikkakunnassa Kouvolassa! Tiedossa on 6 osakilpailua armotonta kisaamista ja hyvää fiilistä 7.11 ajettavaan viimeiseen osakilpailuun asti. Kouvolaa seuraavat tutut osakilpailut Lappeenrannassa, Vantaan Simonkylässä, Porvoon Keinukalliossa, Tuusulassa ja Helsingin Kivikossa.

Mutaa, hiekkaa ja nurmea on tiedossa myös Sveitsissä, jossa ajetaan ainakin kahta krossicuppia. Afeno Quer & Bike Cup (ajanjaksolla 25.9-13.11) ja OCR-cup eli l´omnium Romand de Cyclocross (9.10-4.12) sisältävät molemmat 8 osakilpailua, ja lienevät samantyyppisiä kuin Suomen HEL CX. Lisäksi Sveitsissä järjestetään pari yksittäistä kovempaa kisaa.

Tällä hetkellä Sveitsissä majaileva Minna-Maria Kangas vastasi iloksemme muutamaan kysymykseemme näin kauden alla!

Miksi Sveitsin kisat kiinnostavat?


Muutin heinäkuun lopussa Badenin lähelle pohjois-Sveitsiin mieheni työn perässä. Näillä näkymin nautin Sveitsin mäkisistä maastoista reilun vuoden verran. Olen maantiepyöräilijä, mutta ajan ympäri vuoden gravel-lenkkejä, ja siksi syksyllä krossikisat ovat mieluisia. 2019 krossikisoja aloitellessa en tiennyt aluksi tykkäänkö hommasta, kun vaihteet hajosivat, kaatuilin paljon ja pyörää sai pestä kisan jälkeen useaan otteeseen. Syksyllä 2020 löysin itseni kuitenkin parista HEL CX kisasta. Tänä syksynä aion ajaa Sveitsissä kaksi krossikisaa ennen kuin tulen lokakuuksi Suomeen töihin ja ajamaan HEL CX CUP:a. Tavoitteena on ajaa Porvoon, Olarin kilpailut sekä ja SM-cyclocross kilpailu 30.10 Tuusulassa. Niiden jälkeen palaan Sveitsiin ja jatkan krossailua joulukuulle asti, mikäli intoa riittää.

Harjoitteletko krossikisoihin?


Koska ajan gravelia ympäri vuoden, niin muutama polunpätkä, mutaa ja hiekkaa mahtuu mukaan. Varsinaisesti en ole kuitenkaan tehnyt lajiharjoittelua krossikisoihin, vaan ajan ne muun harjoittelun ohessa. Maantiekisojen jälkeen krossikisat ovat kivaa vaihtelua, hyvää treeniä ja kisoissa on aina hyvä rento fiilis. HEL CX Cupin kisat on myös erittäin hyvin järjestetty. Samaa uskon myös Sveitsin kisoista, joista kirjoittelen myöhemmin juttua.

Ohessa muutama perustreeni cx-kisoja silmällä pitäen:

  • 2 x 15-20min veto, jossa watit n.90% FTP:stä, mutta joka 2.minuutin välein 30s 120% FTP, sarjapalautus 5min
  • 3-4 x 10min ON-OFF veto, jossa vaihdellen 30s kovaa, 30s palautusta, sarjapalautus 5min
  • Tekniikkatreeni: starttiharjoittelua, pyörän päälle/päältä pois hyppääminen, upottavassa hiekassa ajo, esteiden ylitys jne.

Fact box: Minna-Maria “Minni” Kangas

  • Ammatti: farmaseutti
  • Lajitausta tähän asti: skeittaus, lumilautailu, jalkapallo, kestävyysjuoksu (3000m esteet) ja nykyisin maantiepyöräily (SM 2.aika-ajo+maantie 2021, SM.1 aika-ajo+maantie 2020)
  • Valmentaja: Tommi Martikainen
  • Team: Memorial Santos-Saddledrunk (Suomen kisoissa team Toni & Toni)
  • Pyörä: Liv Brava Advanced pro 1, M-koko (Shimano GRX RX-810 osasarja, 11-42 pakka, eturatas 40, alkuperäiset Giant SLR-2 42 kiekot, tubelessrenkaat: Maxxis All Terrane tai Vittoria Terreno Mud)

1 thought on “Krossikysymyksiä: Minna-Maria Kangas

Comments are closed.