Cyclocross henkilökuva: Hannamari Ålander

Neljäs cyclocrossin HEL CX Cup -kausi käynnistyy lokakuun 3. päivänä Lappeenrannassa ajettavassa osakilpailussa. Alkavalla kaudella osakilpailuita on aiempaa vähemmän ja ehkä hyvä niin, sillä vallitseva pandemia sekoitti tapahtuma-alaa pahemman kerran. Paljon kevään tapahtumia siirtyi syksyyn, joten jokaiselle aktiiviliikkujalle löytyy viikonloppu ja laji, jota harrastaa. Me HEL CX ry:ssä toivomme luonnollisesti, että lajiksi valikoituu Benelux-maiden ykköstalvilaji: cyclocross! Ainakin ajettavaa on tiiviisti tarjolla, sillä osakilpailuita järjestetään lokakuun jokaisena viikonloppuna Etelä-Suomen alueella. HEL CX Cupin finaali ajetaan Hakunilassa 1.11.2020.

Tässä artikkelissa esittelemme helsinkiläisen Hannamari Ålanderin (35), joka voitti viime kaudella naisten kategoria 2:n (N Cat2) ajamalla seitsemässä osakilpailussa kategorian kärkipaikoille. HEL CX Cupissa naisille on oma lähtö, kuten on myös suuren maailman cyclocross-kilpailuissakin. HEL CX Cupissa Naisten lähdössä on valittavaksi kaksi kategoriaa; N Elite tai NCat2.  

Hannamari kertoo kehittyneensä viime kaudella reippaasti; ajotaktinen silmä ja rohkeus kehittyivät yhdessä kunnon kanssa. Pyöräillessään Hannamari ei edusta mitään seuraa, mutta hän on ollut tänä vuonna mukana maantiepyöräilyssä WMNS Cycling Team Bibissä. Myös yksi reissu mahtui kesään:

Kesällä 2020 ajettiin kaverin kanssa kolmen päivän aikana Helsingistä Joensuuhun, yhteensä 568 km. Erittäin kiva reissu, vaikka välillä otti koville, hän kertoo.

Hannamarilla on tavoitteena alkavalla cyclocross-kaudella ajaa mahdollisimman monta osakilpailua kuin kolmivuorotyöltään ehtii.
Alkavan kauden tavoitteiksi asettaisin oman vauhtini pitämisen lähempänä naisten lähdön kärkeä, ja etteivät he ohittasi minua kierroksella, hän nauraa.

Pohjakunto kilpailulle syntyy tavoitteellisemmista pyöräilytreeneistä. Ålander kertoo, että harjoittelee omatoimisesti ajotekniikkaa ennen kilpailuita.

Pyöräilyssä tavoitteenani on pitää hauskaa ja se onnistuu lähtemällä surkeaan säähän hulluttelemaan – vaikkapa cyclocrossin parissa, Hannamari täydentää ja jatkaa:
Kilpailuhenkisyys asuu minussa, olen aina ollut liikunnallinen ja tykkään mennä epämukavuusalueelle.

Alkava kausi on Hannamarille kolmas. Ensimmäisen kauden avauskilpailuista Hannamari kertoo hauskan muiston, kun tapahtuman juontaja juonsi hengästyneen kilpailijan maaliin sanoilla ”Ja siinä Hannamari Ålander – hän voitti; ainakin itsensä” ja jatkaa:
Sitähän nämä kilpailut ovat minulle olleet: itsensä voittamista ja itsensä ylittämistä. Sisäinen minäni pyytää monesti luovuttamaan, mutta kun huomaan selvittäväni haasteelliset kohdat, itseluottamus ja jaksaminen kasvavat välittömästi.

Kehitys on ollut huimaa. Ensimmäisellä kaudella Hannamari ei uskaltanut ajaa Tapanilan Hiidenkivenpuiston hiekka-alamäkeä kertaakaan krossikoulussa, mutta kilpailupäivänä adrenaliinihuumassa alamäet sujuivat kuin itsestään.
Ajoin kuusi kierrosta ja kaikilla kerroilla hiekkamäen alas. Hitsi, että oli hyvä fiilis, Hannamari hehkuttaa!

Hannamarin pyöräilytausta vasta muutaman vuoden mittainen. Hän osti 2015 hybridipyörän, jolla hän taittoi työmatkat ympäri vuoden. Fillari tuntui hyvältä ja pyöräilystä tuli kivaa sekä etenkin talvella pyöräily tuntui erityisen hyvältä. Kauaa ei kestänyt, että pyöräkalusto päivittyi entistä paremmaksi. Keväällä 2018 Hannamari hankki Giant Liv Brava -cyclocrossarin, kun hänestä tuntui, että olisi tarvetta pyörälle, jolla voisi yhdistää työmatkan ja pidempien lenkkien ajelut. Samalla pyörällä hän on ajanut viimeisimmät HEL CX Cupin osakilpailut.

Päälajeiksi Hannamari kertoo cyclocrossin syksyllä ja kesällä maantiepyöräilyn, mutta pyöräilyn ohessa hyvää lajivastapainoa ovat lenkkeily, uinti ja toiminnalliset harjoittelut. Kipinä cyclocrossiin syntyi sattumalta. Hannamari huomasi netissä kuvia lajista ja innostui.

Aluksi harmittelin, ettei Suomessa ajeta cyclocrossia. Avopuolisoni sanoi, että varmasti löytyy. Hain sitten lajista tietoa googlaamalla ja löysin Antti Kuiton krossikoulun, johon päätin siltä istumalta osallistua, kertoo Hannamaria.

Osallistuminen krossikouluun jännitti, mutta tunnelma paikan päällä oli erittäin lämmin.
Antti on ihan huippu tyyppi. Hän neuvoi pyörän ja renkaiden paineiden säädöissä sekä muutenkin neuvoi tällaista tavis-työmatkapyöräilijää, Hannamari naurahtaa.  

HEL CX Cupista Hannamari mainitsee seuranneen Antin lisäksi Dani Härgisen ja Susanna Laurilan menoa.

Kyllä minulla cyclocrossissa esikuvina ovat olleet Antti, Dani ja Susanna. Lisäksi tykkään katsoa Club Alapellin Samulin ja Velobian Pauluksen videoita. He kaikki tekevät pyöräilyn eteen todella arvokasta ja esimerkillistä työtä, Hannamari kiittelee.

Alkavalle kaudelle Hannamarilla olisi suunnitelmissa siirtyä NCat2-kategoriasta N Elite -kategoriaan, mutta haastattelua tehdessä hän ei ole vielä tehnyt päätöstä.
Eihän siinä muutu kuin kategoria saman lähdön sisällä, hän tuumailee.

Kennelle suosittelisit cyclocrossia?
Aivan kaikille! Jos laji yhtään kiinnostaa niin kannustan kokeilemaan. Cyclocross on hyvin aloittelijaystävävällinen laji. Minäkin olen lähtenyt nollasta. Mukaan tarvitsee vain rohkeutta ja taidot kyllä kasvavat joka kilpailussa, Hannamari kannustaa. 

Hannamaria voit seurata Instagramissa @hannaalander

Hannamari Ålander – Gear Rundown

Pyöränä Giant Liv Brava, naisten cyclocross-pyörä. Osasarjana Shimanon 105 ja hiilikuituhaarukka. Muuten pyörässä ovat alkuperäiset osat, mutta kiekoiksi Hannamaria on vaihtanut HUNT 4 Seasonin ja kampisarjaksi Ultegran. Renkaina Hannamari käyttää Vittorian Terrano Wet -renkaita. Kengät Shimano ja SPD-klosseilla sekä kypärämerkkinä MET.


Teksti: Tuomas P. / HEL CX ry
Kuvat: Antti Ruotsalo / MaXwin, http://maxwin.1g.fi/

Vastaa